Kivel mennél űrutazásra a csapatodból?

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-10-02 label vezetőfejlesztés, vezetők

Van egy rövid gyakorlat a bizalom kapcsán, amivel szoktam dolgozni vezetőkkel, próbáld ki. Akár magadon, akár a többieken.

Nem mondom, hogy az AHA-moment garantált, de az fix, hogy vagy a te homlokod lesz piros, vagy nagyon sok homlokra csapást fogsz látni. És utána csak győzzél menekülni a 'should have'-kezdetű mondatokból.

A bizalom egy rettenet absztrakt, megfoghatatlan dolog, amit nagyon sokféleképpen kutattak már, érdemes egyszer pár napot rászánni, akár vezetőként, akár fejlesztőként, akár emberként, hogy beleásd magad a bugyraiba. De van egy alapvetés, ami valahogy mindig mélyebb gondolatokat hoz, mint a többi. 

A bizalom szituációfüggő.

Ha azt kérdezném, hogy válassz valakit a csapatodból, akitől szívesen kérnél tippeket, hogy hova menjél színházba novemberben, ki lenne az? A példa egyébként azért is jó, mert egy házasságnál is szebben mutatja a bizalom törékenységét, ha aludtál valaha végig előadást, vagy ültél 100 percet szekunderszégyenben, biztos nem kérdezed meg többet az illetőt, akitől a tippet kaptad. Én se tettem :) 

Na de, mikor a színháztippes srácod megvan, hadd kérdezzek még egyet.

Ha egyéves űrutazásra kellene menned kettesben az egyik csapattagoddal, akkor kit választanál?

Sose kaptam erre a kérdésre még olyan választ, hogy a színházas-Jocit. 

A válasz szinte mindig nagyon egyértelmű, nagyon gyors, és senkit nem ismerek, aki ne a jobbkezét vinné magával a csapatból.

A harmadik, és egyben utolsó kérdés pedig, hogy ki az, akit úristen-soha-könyörgöm!! Mert vele aztán biztosan nem élnél túl egy hetet sem.

A homlokra csapás ha jön, akkor itt jön. Merthogy, ha ez a név ugyanolyan gyorsan jön, mint az előző kettő - és sok esetben igen, és kíséri egy felszisszenés is, akkor ott munka van. 

Persze igen, a coachok élete néha igenis játék és mese, mert volt már olyan ülésem, ahol a vezető ezután beszélt félig magában hat percet, és két héttel később kitette az illetőt a cégtől. Mert két éve akarta, tudta, hogy nem teljesít, tudta, hogy kártékony, tudta, hogy rombolja a csapatot. De most, ahogy elképzelte maga mellett szkafanderben, esett le neki, hogy mennyire nonszensz, hogy két napot se bírna ki vele összezárva, annyira nem bízik benne, mégis itt tartja valamiért. Töketlenségből, ahogy ő fogalmazott, és igen, ez akkor helyes meglátás volt.

De akármiért is van ott az, akinek két másodpercen belül papírra kerül a neve, mindegy hogy az űrutazók, vagy a vele-biztosan-nem oszlopban, azzal lehet dolgozni.

Miért bízol benne, mivel szolgált rá?

Ő is téged választana?

Miért, mit tettél érte?

Két éve is őt írtad volna a papírra?

Két év múlva is őt fogod?

És akivel biztosan nem mennél, ő menne veled?

Van ezzel munka? 

Nem kellenek legtöbbször kérdések se.

Na, de tényleg, te kit vinnél magaddal?

Megosztom

Ajánlott cikkek

A sabbatical, hogy helyre rakja a motivációdat? Hát...

De jól megy ma már, tényleg. Hallom a dörmögésed, és persze, igazad is van.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-11-20

Ha win-win-t hallasz, menekülj!

Ritkán szoktunk belemenni egy-egy készség/képesség (nehogy kinyissuk most ezt :) ) fejlesztésének mélyebb rétegeibe írásban, és ennek általában egyetlen oka van.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-10-08

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel