Mai kombinatorika feladványunk: ha egy 12 fős csapaton 4 órát dolgozol, akkor hány perc jut ebből egy kapcsolatra?

Segítsek?

Egy 12 fős csapatban 66 kapcsolat van. Egy 4 órás workshopon meg egy 20 perces szünet. Azaz egyetlen párra 3.33 perc fog jutni.

És ez miért baj? 

Nem baj.

Csak amikor egy csapatot akarsz fejleszteni, azt tartsd a fejedben a szám mellé, hogy egy csapat nem csapatként fejlődik. Ahogy a kisebbik lányom szokta mondani, biztos idéztem már, mert a csapat fogalom. Olyan tárgy, ami nem létezik.

A csapat nem tud fejlődni.  A bennük levő összes kapcsolat minősége, na az tud. De abból marha sok van.

Márpedig ha egy ilyen kapcsolatra, ha elég kicsi is a csoport, akkor se jut szinte semmi idő, akkor hogy kellene fejlesztened a csapataidat? Hát ha régi blogolvasó vagy, márpedig az analytics alapján 9:10-hez az esélyem, hogy legalább három éve olvasol, akkor úgyis tudod, hogy arra fogok kilyukadni, hogy vagy a vezetőre bízod a csapat fejlesztését, vagy kár is neki állnod. 

Illetve dehogy kár, csak nem árt elvégezni előtte a fenti műveletet, hogy helyén tartsd az elvárásaid.

Tételezzük fel, hogy egy szókimondó, egyenes, gyors és bátor coachot fogtál ki - márpedig másmilyen nálunk nincs :) -, na neki is pontosan ennyi ideje van, hogy bármilyen hozzáadott értéke legyen a csapat működéséhez. Ez alatt bizalmat kell építeni, el kell érnie, hogy hajlandó legyél befogadni a visszajelzést, el kell ültetnie egy metaforát, ki kell mondatnia fél mondatot, amire _mind_ emlékezni fogtok. És három hónap múlva, amikor valakinek a szájából visszahallja, tudni fogja, hogy sikerrel járt. Csak ő fogja persze tudni, dehát az élet nem kell, hogy minden munkakörrel egyformán igazságosan bánjon. Cserébe dolgozhatunk mindennap másokkal, látod, az se rossz buli azért. 

A csoportdinamikáról írtunk már sokszor, legutoljára talán itt. Ha engem kérdezel, szerintem a vezető munkájának minőségét _csak_ ebben az egy mutatóban kellene mérni, más kérdés persze, hogy nem tűnik egy ideális mutatónak, tekintve, hogy nem mérhető. Vagy nem jól.

A mi, vezetőfejlesztők munkáját pedig abban, hogy képesek vagyunk-e a vezetőket megtanítani rá, hogy hogyan bánunk egy csapattal. Itt egyébként gyorsan el is vérzünk mind, főleg mert a kombinatorika nem sokat változott az elmúlt három bekezdésben. Márpedig ha egy vezetővel csoportosan kell foglalkozz tizenegyedmagával kétszázhúsz percet, abból pont az ennek megfelelő számú AHA-élmény várható.

Mert a fejlesztés mindig egyéni munka.

Akkor is, ha épp kevesen vagytok, akkor is ha épp száz emberrel dolgozunk együtt. Párhuzamos, egyéni fejlesztés zajlik, azokon a kapcsolatokon keresztül, amiket fentebb számolgattunk. Ha a megfelelő húzóembereket sikerül jól felmérni a csapatokban (márpedig azért erre az intuíció elég brutál tempóban tud kialakulni, a terembe lépve tíz percen belül lehet levenni, hogy ki húzza lefele, és ki felfele a csapatot. És nem mindig a felfele a leghasznosabb, félreértés ne essék, gyakran az igazi tanulás a dinamikát lefele húzó ember reakciójából sül ki - az egész csapatnak.), és sikerül őket megmozdítani, akkor húzódnak majd a többiek is.

De a tér és az idő véges, ha az adott csapat vezetője nem teszi bele a maga évi 220 munkanapját a kérdésbe, akkor az a pár óra, amit külső coachcsal tölt a csapat, vajmi felesleges.

Úgyhogy ha akár vezetőként, akár HR-esként amúgyis nonstop büdzsét vágsz, vágd le azokat a csapatfejlesztési kezdeményezéseket is, ahol anélkül, hogy az adott vezető bármilyen időt tudna vagy akarna rászánni a csapatára, kívülről vásárolsz fejlesztéseket, hogy majd attól hátha jobban fognak működni. Nem fognak.

Mondjuk esetleg élesebben fogják látni, hogy nem működnek jól. De ez még fejlődésnek némiképp eladhatatlan lesz :)

Megosztom

Ajánlott cikkek

Stratégiai partnerként azt lehet kezelni, aki az.

Egymondatos cikk, vége is. Na de nem, azért hadd fejtsem ki, végülis 8 évvel ezelőtt tettem piszkozatba ezt a gondolatot. Nem minden tulipánhagyma kel ki az első tavaszra, na. :)

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-04-11

Éven belül nem lehet szervezetet fejleszteni.

És még mindig nincs meg a terminológiám azokra a cikkekre, amiket a cím maga tartalmaz, kár még harminc percet püfölni a billentyűzetet. Nade hadd püföljem, úgyse ittam még idén melegen kávét.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-02-14

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel