Hogy kezdjek képzés-fejlesztési programba?

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-05-24 label képzés, how_to

Mielőtt képzés-fejlesztésbe kezdenél, akár velünk, akár bármelyik kollegánkkal a piacon, menj ezen végig.


1. Mit szeretnél elérni?

A legnehezebben megválaszolható kérdés, különösen a vezetőfejlesztéseknél. De meg kell.

2. Honnad fogod tudni, hogy elérted a célodat?

Ha erre megvan a válasz, lesz KPI-od is hozzá.

3. Mit szeretne a szervezet?

Nincs olyan, hogy szervezet, emberek vannak. Csak. Ha egyet kérdezel meg, egy véleménye fogja eldönteni, mire képezitek magatokat. Egy fókuszcsoport, egy kérdőív, egy tíz perc alatt összerakható három kérdéses form elég hozzá, hogy megszondázd, ki-mire szeretné képezni magát.

4. Mi a reális, belátható időtávom?

A három éven át tartó, kidolgozott, szépen felépített programok 2010-ben ritkák voltak. Ma elenyészőek. Ez régen gond volt, ma előny. Gondold meg, ha a mi most futó vezetőképzéseink 2021-ben kezdődtek volna, akkor mik lennének a fontos témák, és ehhez képest mi van ma, amikor 5 éven belül ötödszörre (ühüm, covid, háború, infláció, recesszió, AI) szaladunk az összes vezetővel a gyászgörbéken, és nézzük meg, hogy nála, az ő életében mit okoz az egzisztenciális félelem. Mert amíg ezek a kérdések nincsenek megdolgozva, amíg nem látunk rá saját magunkra, nincs az a kommunikációs képzés, amit bármit tekerne az attitűdön, fejlesztene a skill-en. De tényleg, a készségfejlesztés a legkisebb része a történetnek.

5. Kit szeretnék, hogy hatással legyen a vezetőmre?

Ezen a ponton kell tanácsadót választani. Nem a coach végzettsége, papírjai, képzettsége fogja eldönteni, hogy mi lesz a képzésed eredménye. Hanem az, hogy hozzáállásban, attitűdben, odafordulásban mit kapsz tőle te és mit kapnak tőle a képzési nap, óra résztvevői. Olvasd végig az adott tanácsadó cég gondolatait, véleményeit, kérjél be telefonos referenciákat azoktól, akik dolgoztak velük, és hívd fel őket!

6. Milyen eszközt szeretnék használni?

Ezek egy jól felépített képzés-fejlesztésnél nem egyszer eldöntött témák. Bedobod a kocsiba a rollert, a görkorit, a gördeszkát, a bicajt és a végén lehet, hogy majd inkább sétálsz. Ez így van jól. Tudod mit szeretnél elérni, megvan a tanácsadód hozzá, üljetek le és beszéljetek át, hogy milyen eszköz lenne a legmegfelelőbb. Kezdjétek el, és minden alkalom végén iteráljatok, ha kell, módosítsatok. Akár helyben. Nem kell ma eldöntened, hogy jövő februárban online 8 fős - 4 órás, vagy 2 órás - 2 fős, vagy negyvenöt perces - 200 fős webinarra lesz szükséged ahhoz, hogy jó irányba haladjatok. Igen, lesz egy költségkereted, de nem kell hat hónappal korábban kőbe vésned semmit, sőt nem is kell neked eldöntened, ha választottál céget, aki kísér, bízd rájuk, azért tartod őket :)

7. Ne ragadj le az elégedettség-mérésnél!

Mondom ezt úgy, hogy lement úgy például most alig egy hónapja egy programunk, hogy 150 főnek, 46 képzési nappal a hasznosság összátlaga 97%, a tréneri munka pedig 98%. Ez brutális. DE elég ahhoz, hogy ezzel kipipáltnak tekintsd a mérésedet. Márpedig nem azt szeretném mérni, hogy szimpatikus volt-e a coachunk és okos-e és felkészült-e, nyilván az, ha nem az lenne, nem dolgozna velünk!! Hanem azt, hogy a képzésnek meglett-e az eredménye, amit kitűztél. Történt-e viselkedésváltozás, tekeredik-e az attitűd. Torz és nagyon nehezen mérhető kérdések ezek, igen. Ettől viszont még elengedni nem szabad őket, hátradőlve azzal, hogy a szervezet elégedett, milyen remek coachok. Nem cél, hogy elégedett legyen, cél, hogy változzon a viselkedése, használja a készségeit, akarjon tanulni, stb. 


Ezekből bármelyiket megcsinálhatod Te, ki is szervezheted nekünk, vagy bárkinek, akinek a gondolkodásával, hozzáállásával tudsz azonosulni. Csak át ne ugord őket!


A The Behavior Lab LinkedIn-en itt. Engem a dorka@y2y.hu -n, vagy +3630-413-4409-en elérsz. Ha nem veszlek fel, írj smst, két lányom van, minden ismeretlen telefonszámot futárként mentek el. :)

Megosztom

Ajánlott cikkek

Miért fontos neked, hogy hol veszem a post-item?

Dehogy fontos, miért mondasz ilyet, hát kit érdekel hol veszitek a post-iteket?

person Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2021-03-03

"Aki tanulni akar, az úgyis tanulni fog" - Hát nem.

A fenti mondatot heti átlagban 7-8 alkalommal hallom, ha azt veszem, hogy hány tárgyalás, projektindító van a naptáramban februárban. Szülői értekezleten persze nem hallottam még ilyet.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2021-02-17

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel