"Mi egy félkatonai szervezetként működünk" - Biztos az?

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-01-09 label szervezetfejlesztés, szervezeti_pszichológia, szervezetismeret

A leggyakrabban hallott mondatok egy coach életében. Első fejezet.

A különlegessége nem az a mondatnak, hogy gyakran halljuk. Hanem az, hogy legtöbbször nem a tényleg félkatonai szervezetek hiszik magukról, hogy azok. Na meg is indoklom, aztán vitatkozz, vagy bólogass, amelyik tetszik. 

De először elmondom a másik különlegességét. Hogy legtöbbször mindezt pejoratívan használjátok. Annak ellenére, hogy Hofstede óta tudjuk, hogy kifejezett igényünk a bürokrácia. Tied is, enyém is. Attól érezzük magunkat biztonságban. Ha van ráérős tíz perced, és még nem tetted, egyszer nézegess ebbe bele mélyebben, hogyan működünk országszinten, a szomszédhoz képest, mondjuk. Amihez hasonlítgatjuk magunkat, néha helyesen, néha helytelenül - függően attól, hogy melyik égtájat nézegetjük.

Nade.

Amikor ezt a mondatot hallod, ventilálás formájában a következő x percben (x=20, ha kezdő coachod van, x=10 ha középhaladó, x=1.5, ha mester. Ez van a nevünk mögött fura betűk formájában, bár ezért most sokan csuklanak a coach szövetségben, de mindegy, a lényeget érted azért, ha el is van némiképp túlozva :) #szívemjoga) az ügyfél általában elmeséli, hogy úgy érti, hogy félkatonai szervezetben dolgozik, hogy utasítgatják, folyton rugdossák a főnökei, aztán ő se tehet mást, minthogy utasítgatja a sajátjait. 

És aztán ott tudod eldönteni, hogy igaza van-e, amikor elmeséli, hogy az ügyvezető, legtöbbször az ő közvetlen főnöke, de mindegyis hánnyal felette, na az aztán ahogy viselkedik, Dorka, azt nem hiszed el.

És itt leírja a szöges ellentétét a valóságnak. Igaz mindez akkor, ha egy multival beszélgetsz - márpedig ez sokunk kedves hobbija :)

Mert ha a magyar fej agresszív, erős, "veszekedős", rugdos, demanding, harcol a központtal folyton, stb. az pont nem azt jelenti, hogy félkatonai szervezetben dolgozol. Hanem azt jelenti, hogy NEM.

Merthogy nagyon sok, valóban félkatonai szervezet van a világban, amit többek közt onnan ismersz fel, hogy a világért nem raknának meg lokál ügyvezetőnek valakit, aki ki szokta nyitni a száját. Mert gond van vele, mert kellemetlen, mert nehéz vele bánni. A becsületes félkatonai szervezetet (oximoron? nem? kinek mi? :) ) például onnan ismered fel, hogy a helyi CEO-nak baromi magas a konfliktuskerülése, nagyon alkalmazkodó.

Szükséges, de nem elégséges feltétel, persze. De ne várd el, hogy teljes látleletet kapj egy blogcikkben:) Meg általánosítás is, mint ilyen, nem is mindig igaz. De arra talán elég hogy elgondolkoztasson, mielőtt eltúlzott, neadjaég hamis kifejezésekkel dobálózunk. 

Mert nem, egy félkatonai szervezet helyi feje igen sokszor nem agresszív, de nem is erős, nem veszekedős, nem rugdos, nem demanding. És mint ilyen, nem harcol a központtal folyton. Nem azért, mert nem az lenne dolga. Hanem azért, mert azért lett ő kiválasztva, hogy ne harcoljon. Mert nem a tizedes dolga harcolni. De még az őrmesteré sem. Majd a tábornok harcol. De ő Londonban van, vagy Párizsban, vagy Seattleben.

A tizedes meg nyugodtan csinálja a dolgát itthon, még akkor is, ha helyben magasnak tűnik a rangja a helyi zászlósokhoz képest. És őszintén remélem, hogy háborús tanulmányaim nem hagytak cserben, és nem rontottam el a rangfokozatokat, mert akkor aztán ember ki nem hámozza a metaforát.

És mi az ergo?

Az ergo kettős, szerintem.

Ergo1, ha félkatonai szervezetnek hiszed a szervezetet, ahol vagy, gondolkozz el azon, amit írtam. És ha a CEO-dra azt hiszed, hogy baromi erős, és sokat látod harcolni, az nem jelenti azt, hogy te félkatonai szervezetnél dolgoznál. Nagyon nem. (És egyébként meg becsüld meg, hogy ilyen, de ez már tényleg magánvélemény, kinek mi tetszik:) )

Ergo2, ha félkatonaiként emlegeted a cégedet, és mindezt szidásként gondolod, azon is töprengj el pár percig, hogy nem azért dolgozol-e ott, mert ezt szereted, erre van szükséged. Mert igenis kell a jóllétedhez, a biztonságérzetedhez az az utasítástömeg, ami egyébként napi szinten nyilván bosszant is.

És ha arra jutsz, hogy nem, neked aztán nem kell, akkor meg végképp minek ventilálsz, komolyan. Menj, és nézz meg egy másikat. Majd utána el tudod dönteni, hogy mihez képest volt ez félkatonai.

Hm?


Elkezdtünk angolul is írni, mert nagyon más egy fordítás, mint egy eredetileg is úgy megszületett gondolat, ha az is érdekel, itt tudsz feliratkozni. 

Megosztom

Ajánlott cikkek

Stratégiai partnerként azt lehet kezelni, aki az.

Egymondatos cikk, vége is. Na de nem, azért hadd fejtsem ki, végülis 8 évvel ezelőtt tettem piszkozatba ezt a gondolatot. Nem minden tulipánhagyma kel ki az első tavaszra, na. :)

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-04-11

Éven belül nem lehet szervezetet fejleszteni.

És még mindig nincs meg a terminológiám azokra a cikkekre, amiket a cím maga tartalmaz, kár még harminc percet püfölni a billentyűzetet. Nade hadd püföljem, úgyse ittam még idén melegen kávét.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-02-14

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel