WorldSkills Special Edition 2022 - a színfalak mögül

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2022-11-30 label szakember, szakértők, itt_jártunk

Üres gyomor, nincs értelme semminek már itthon, mikor lesz jövő szeptember.

Ezek voltak a már szokásosnak mondható maradványtünetei az idei WorldSkills versenyeknek a csapatunkban. "Meg sem merem nézni, kit nem vihetünk jövőre Gdanskba, az EB-re. Nem akarom tudni". Hangzott el egyikünk szájából egy szokásos WorldSkills státusz meetingünkön.

Valami olyat tud ez a verseny, amit más nem.
Ezt bárki aláhúzhatja, aki valaha eljutott egyre, legyen az versenyző, szakértő, technikai team, coach, szponzor, bárki. 

Idén Shanghaiba készültünk, de a covid közbeszólt, úgyhogy némi fennforgást, és elképesztő tempójú, országokon átívelő központi összefogást követően végül több, párhuzamos versenyhelyszínen, szakmánként vagy szakmacsoportonként rendezték a bajnokságot, szerte a világon. Ennek köszönhetően a versenyzők, szakértőik, a technikai team vagy a mi kíséretünkkel, 14 helyszínen versenyeztek, 23 szakmában. 

Mi (Makrai Fanni, Jasper Gábor és én, Nagy-Józsa Dorka) Stuttgartban, Baselben, Helsinkiben és Stockholmban lehettünk ott személyesen.

A team leader feladata, hogy a versenyzőt a négy versenynap alatt mentálisan egyben tartsa. Ő férhet hozzá a páston a versenyzőhöz, vele beszélhet szünetekben, vagy este.

Vele kocoghat hajnalban az edzőteremben a hotelben, vele ihatja az alkoholmentes sörét a versenynap végén, és persze a pálinkáját a versenyek legvégén.  Vele beszélheti át a verseny előtt, hogy mi okay a felkészülésében és mi nem, vele dolgozik azon, hogyan tudjon tényleg ott lenni majd fejben. Rá tud kinézni, remegő szájszéllel, ha elszúrt valamit, és ő fog visszabólintani, ha ez van, megyünk tovább.

Minden felkészítést, ami magához, a szakmájához kell, megkap a szakértőjétől, a szponzortól, a támogatótól, 120 nap fizetett felkészülést, utazást, szállást, nyelvtanfolyamot az iparkamarától, és még sorolhatnánk. Egész team áll minden egyes versenyző, minden egyes szakma mögött.

De a munka oroszlánrészét természetesen a versenyző végzi. Ezek a fiatalok a versenyt megelőző hónapjaikat, van aki éveit, brutális elkötelezettséggel, full felkészüléssel töltik. Nem csak itthon, hanem a világ minden táján, 57 ország versenyzett egymással idén, több mint ezer versenyző mérettette meg magát. 

Idén, azáltal hogy a szakmák külön versenyeztek, időben és térben szakadozottabban, de annál családiasabb légkörben, szakmánként valóban együtt tudtunk lenni a versenyek alatt.

Mikor egyszerre kísérsz 23 szakmát, nyilván nincs lehetőséged egyszerre belelátni az összesnek a mélyébe, hiszen örülsz ha átérsz a következő szakma pástjaira a megfelelő szünetekre, hogy két szóra elkapd a versenyződet - de így, hogy most külön voltunk, volt.

A magam nevében mondhatom, már bármikor nyolc méterről kiszúrom, hogy hányas tárcsa van a festool gérvágón. Azt persze nem tudom még megjövendölni, mire lesz jó ez a képesség, de azt se tudtam volna megjósolni hét évvel ezelőtt, gyesen levő ellátási lánc tervezési vezetőként, hogy a negyvenedik szülinapomat az asztalos világbajnokságon fogom tölteni, nemzeti lobogós egyenruhában, mint a magyar delegáció hivatalos tagja, coachként. És nem lehettem volna jobb helyen. :)

Amikor megpróbálod elmesélni valakinek, mi ez az egész, mindig a sporthasonlattal jössz. Aztán rájössz, hogy a világbajnokságon, vagy az olimpiákon, egy versenyszám sincs, ami négy napig tartana. A második napon fogy a lendület, kevesebb a cukor, az adrenalin nem engedi aludni az agyat, a harmadik napra úgy ébrednek, mint akit agyonvertek, de végigtolják, és még rátesznek pár órát a végén, a finishben is.

Olyan koncentrációval végig, ahogy átlagember hetven percet sem tudna végignyomni. De ők tudják, már húsz évesen is. Ráadásul a versenyzőtársaikból jó ha egyet-kettőt ismernek, mert ha szerencséjük van, versenyeztek ellene az előző évi Európa-bajnokságon. De a legtöbbjüket nem látták még soha. Ismeretlen közeg, ismeretlen felkészülési stratégia a másik országból. 

Ráadásul egy profi sportoló ha jó, marad, és megy tovább. De ezek a versenyzők, legyen az pincér, festő, ipari robotikás vagy webfejlesztő, maximum két esélyt kapnak. Egy Európa-bajnokság, és egy világbajnokság, ha ki nem csúsznak az életkorból addigra.

Több nincs.

Ez pedig egyszerre tesz a vállukra óriási felelősséget, feszültséget, adrenalint, endorfint, és ki tudja még mit. A második napon, hogy megérkeztél, már nem tudod hétfő van-e vagy kedd. De nem is fontos. Flow van, annak a teljességével, végig. Legyen az törölt verseny, mégis áthelyezett verseny, megyünk, nem megyünk, ki jöhet, ki nem jöhet, ezek a versenyzők minden feszültséggel megbirkóztak. És mosolyogva, magabiztosan csinálták a dolgukat. De még hogyan. 

Két ezüst, egy bronz, és tizenkét kiválósági érem került a WorldSkills csapat képzeletbeli zsákjába, ami túlmutat minden eddigi teljesítményen. Nem lehet szavakkal leírni, milyen büszkék vagyunk Rátok. 

Eszméletlen élmény volt idén is, jövő szeptemberben Európa-bajnokság Gdanskban, megint együtt, egy helyen, egy csapatként. #weareskills #worldskillsfamily

Megosztom

Ajánlott cikkek

EuroSkills 2023 - nincsenek szavak

Blogcikknek ennyiszer még életemben nem álltam neki, pedig túl vagyok a hatszázadikon.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-09-12

Egy hét tömény adrenalin

Múlt héten zajlott a szakmák Európa-bajnoksága, a EuroSkills2021, Grazban. Idén BHB, Jasper és én kísérhettük a csapatot team leaderként a versenyre, mint a csapat coachai.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2021-09-29

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel